Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ο Μικρόκοσμος της Ζούγκλας": Αισθητηριακό Παιχνίδι | Νηπιανθάκια

"Ο Μικρόκοσμος της Ζούγκλας":
Αισθητηριακό Παιχνίδι


     Δημιουργήστε κι εσείς πολύ εύκολα έναν θεματικό μικρόκοσμο, όπως η ζούγκλα!



     Αυτά που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο σκεύος (πχ. Κατσαρόλα), ζωάκια και μικροαντικείμενα (πχ. Δέντρα, βράχους) σχετικά με το θέμα της ζούγκλας και διάφορα όσπρια ή δημητριακά με διαφορετικές και ποικίλες υφές. Για τη συγκεκριμένη σύνθεση χρησιμοποιήθηκαν βρώμη, φακή, ρεβύθι και ρύζι. Επίσης, μπορείτε να χρωματίσετε τα διάφορα όσπρια με χρώματα ζαχαροπλαστικής για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση κατάποσης, αντί της χρήσης τοξικών ουσιών. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάψετε μπλε το ρύζι για να αποδώσετε ένα ρυάκι και να εξάψετε τη φαντασία των παιδιών για περισσότερο παιχνίδι.




  Σκοπός αυτής της αισθητηριακής δραστηριότητας είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές υφές από όσπρια και δημητριακά και να μπορούν να τις διακρίνουν, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασκούν και να οξύνουν την αίσθηση της αφής τους. Με τρόπο δημιουργικό, ευχάριστο και μέσω του παιχνιδιού τους τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα επιτύχουν την ανάπτυξη της γνωστικής ικανότητας, αλλά και της αισθητηριακής τους ολοκλήρωσης.

   Ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή, είναι σημαντικό τα παιδιά να αλληλεπιδρούν και να ανακαλύπτουν το περιβάλλον γύρω τους διεγείροντας και εντείνοντας όλες τις αισθήσεις τους μέσα από το βιωματικό και αισθητηριακό παιχνίδι, την παρατήρηση και τον πειραματισμό, απ’ όπου εντέλει θα προκύψει ο μαθησιακός τους πλούτος. 

   Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων έγκειται στο να προσφέρουν στα παιδιά ένα εύρος θετικών ερεθισμάτων και αισθητηριακών δραστηριοτήτων και να αποτρέψουν την προσκόλληση στις ψηφιακές οθόνες και την παθητική παρακολούθηση.




Δείτε επίσης:



ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Παραμύθι: «Δε θέλω να κάνω μπάνιο!» (Project) | Νηπιανθάκια

"Το Ποταμάκι": Παιγνιώδης Εκμάθηση Τραγουδιού | Νηπιανθάκια