Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: "Πολικές Αρκούδες στο Χιόνι" | Νηπιανθάκια

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: 
"Πολικές Αρκούδες στο Χιόνι"


Δείτε παρακάτω περισσότερα για την κατασκευή του Ιγκλού, δραστηριότητες για τις Πολικές Αρκούδες και την προσέγγιση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικά με το λιώσιμο των πάγων λόγω του φαινομένου του Θερμοκηπίου (Project).



Προσεγγίζοντας με δραστηριότητες το θέμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αφορά τις πολικές αρκούδες και το λιώσιμο των πάγων λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου...

Οι Πολικές αρκούδες ζουν στην Αρκτική (Βόρειος Πόλος) και τρέφονται με φώκιες και άλλα πολικά ψάρια.

Μεταξύ τους για να εκδηλώσουν την αγάπη τους τρίβουν τις μουσούδες τους. Γι αυτό και οι Εσκιμώοι όταν θέλουν να χαιρετήσουν, αντί για σταυρωτό φιλί, τρίβουν τις μύτες τους! Όταν επίσης θέλουν να παίξουν, στρέφουν το κεφάλι τους αριστερά και δεξιά! 

Δραστηριότητα ΤΠΕ και Παιχνίδι Γνωριμίας

Προβάλλουμε στον προτζέκτορα βίντεο και φωτογραφίες, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τις πολικές αρκούδες και το περιβάλλον στο οποίο ζουν (ΤΠΕ). 

Εικαστική Δραστηριότητα:

Από εφημερίδα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τις δικές μας πολικές αρκούδες!

Αισθητηριακή δραστηριότητα:

Μέσω αυτής της δραστηριότητας (όπως φαίνεται στις εικόνες) δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν με το φυσικό χιόνι και να αναπτύξουν την αφή τους! Αφήνουμε τα παιδιά να παρατηρήσουν την υφή του χιονιού. Τι αίσθηση έχει..;

Οι πολικές αρκούδες έχουν μεγάλη αντοχή στο περπάτημα και αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα όταν τρέχουν για να κυνηγήσουν το θήραμά τους.

Δραστηριότητα: Θεατρικό Παιχνίδι και Κίνηση

Στη συνέχεια, τα παιδιά μετατρέπονται σε πολικές αρκούδες, μιμούνται τις κινήσεις (πχ. βάδισμα, τρέξιμο) και τους ήχους που βγάζουν.
Κάποια παιδιά μπορούν να γίνουν οι πολικές αρκούδες και τα υπόλοιπα φώκιες. 
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλε (για τον ωκεανό) & λευκά υφάσματα (για το χιόνι).

Δείτε ΕΔΩ την Μαθηματική Δραστηριότητα "Πόσα Ψάρια Ψάρεψε ο Εσκιμώος" από τα Νηπιανθάκια!
________

Από το 2008 η πολική αρκούδα προστέθηκε στα είδη προς εξαφάνιση. Το γεγονός ότι δεν εξοικονομείται ενέργεια, χρησιμοποιούνται συνεχώς καύσιμα, κλπ έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και κατ' επέκταση το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική και ως επακόλουθο την αύξηση της στάθμης του νερού του πλανήτη μας... Με το λιώσιμο των πάγων οι πολικές αρκούδες καταβάλλουν υπερμέγιστες προσπάθειες προκειμένου να σιτιστούν και πολλές φορές μένουν νηστικές.

Καθένας από εμάς πρέπει να ενημερωθεί για τη σημασία και τις πρακτικές της αειφορίας και λιθαράκι-λιθαράκι να συμβάλλουμε όλοι στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.


ΕΔΩ: Χρήσιμες πληροφορίες από τη WWF

Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την εικόνα:

Χρησιμοποίησα υλικά που είχα ήδη, όπως άχρηστες εφημερίδες (για την κατασκευή ιγκλού και πολικών αρκούδων), φελιζόλ από αχρηστευμένη συσκευασία, αχρηστευμένη μεμβράνη περιτυλίγματος (για τον παγωμένο ωκεανό), πέτρες (που τις έβαψα λευκές), και φυσικά το φυσικό χιόνι!


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Παραμύθι: «Δε θέλω να κάνω μπάνιο!» (Project) | Νηπιανθάκια

"Το Ποταμάκι": Παιγνιώδης Εκμάθηση Τραγουδιού | Νηπιανθάκια