Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Το πλυντήριο των χρωμάτων" (Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών) ΤΠΕ

"Το πλυντήριο των χρωμάτων"


ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

- Λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί:  Το παιχνίδι είναι επιλεγμένο από τη σελίδα του...
 pbskids και έχει τον τίτλο “Mix and Paint”. Υπάρχουν διάφορα σκίτσα τα οποία μπορεί να επιλέξει το παιδί να βάψει. Τα χρώματα που του δίνονται όμως είναι μόνο τα τρία βασικά, δηλαδή το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε, καθώς και το άσπρο και το μαύρο. Τα χρώματα αυτά βρίσκονται σε “σωληνάρια” και υπάρχει ένα μεγάλο δοχείο στο οποίο μπορεί να δοκιμάσει να αναμείξει τα χρώματα που θέλει, καθώς και να καθορίσει την ποσότητα αυτών.

- Διαδικτυακός Σύνδεσμος: http://pbskids.org/curiousgeorge/games/mix_and_paint/mix_and_paint.html

- Ηλικία παιδιών: 4-5 ετών

- Θεματική προσέγγιση (θέμα που αφορά): Ανάμιξη χρωμάτων με τα τρία βασικά (κόκκινο - κίτρινο - μπλε) και άσπρο και μαύρο

- Γνωστικές-αναπτυξιακές περιοχές:
  ∆ηµιουργίας και Έκφρασης (Εικαστικά)
  Νέες Τεχνολογίες


- Μαθησιακές επιδιώξεις (Σκοπός-στόχοι):
   Ο σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι το παιδί να μάθει να δημιουργεί χρωματικούς συνδυασμούς έχοντας μόνο τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και μπλε) και το άσπρο και το μαύρο, που είναι τα ουδέτερα και με αυτά μπορούν να καθορίσουν τις αποχρώσεις των χρωμάτων που δημιουργούν, όπως το πόσο ανοιχτό ή σκούρο είναι ένα χρώμα. Επίσης σκοπός είναι το παιδί να έρθει σε επαφή με τις Νέες Τεχνολογίες και να μάθει να χειρίζεται το ποντίκι – mouse.

- Ικανότητες που καλλιεργεί:
  Ζωγραφική
  Χρώματα
  Ικανότητα χειρισμού του ποντικιού mouse


- Χρονική διάρκεια: 25 λεπτά

- Υλικό που θα χρειαστεί: Υπολογιστής και προτζέκτορας, πέντε χαρτόνια (λευκά), ψαλίδι, γκοφρέ χαρτιά στα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και σε λευκό και μαύρο, τέμπερες στα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και σε λευκό και μαύρο, πινέλα, πέντε πλαστικές θήκες από cd ή σακουλάκια zip lock, χαρτοταινία ή ζελοτέιπ.

- Διδακτικές πρακτικές:
  Αναγνώριση-επιβράβευση
  Πρόκληση-υποκίνηση
  Πείραμα-δοκιμής


- Περιγραφή - Εξέλιξη της δραστηριότητας 


    Σε πρώτη φάση ζωγραφίζουμε πάνω σε κάθε χαρτόνι ένα πλυντήριο (συνολικά πέντε) και κόβουμε με το ψαλίδι την πόρτα του πλυντηρίου. Σε κάθε χαρτόνι επίσης σχεδιάζουμε μια μπλούζα και ένα παντελόνι και τα βάφουμε με τα δύο χρώματα που θέλουμε να αναμείξουμε στο κάθε πλυντήριο. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε γκοφρέ μπλούζες και παντελόνια στα τρία βασικά χρώματα και σε λευκό και μαύρο. (Προαιρετικά και για καλύτερο αποτέλεσμα για το πείραμά μας τις μπλούζες και τα παντελόνια που φτιάξαμε τα περνάμε γρήγορα και απαλά μια φορά με τέμπερα στο αντίστοιχο χρώμα τους και περιμένουμε να στεγνώσουν). 

     Έπειτα παίρνουμε τις γκοφρέ μπλούζες και παντελόνια και τις τοποθετούμε στις πλαστικές θήκες ή στα zip locks και ρίχνουμε λίγο νεράκι. Με την χαρτοταινία κολλάμε τις πλαστικές θήκες πίσω από τα πλυντήρια και ανακινούμε, ώστε να ξεκινήσει η «πλύση» και να ανακατευθούν τα χρώματα.

    Παρατηρούμε λοιπόν τις αναμίξεις χρωμάτων και βλέπουμε για παράδειγμα ότι η κόκκινη μπλούζα και το κίτρινο παντελόνι κάνουν τα ρούχα μας πορτοκαλί (κόκκινο + κίτρινο = πορτοκαλί, κόκκινο + μπλε = μωβ, μπλε + κίτρινο = πράσινο, μπλε + άσπρο = γαλάζιο, κόκκινο + μαύρο = μπορντό). Έπειτα περνάμε στη δεύτερη φάση, όπου θα αξιοποιήσουμε το διαδικτυακό παιχνίδι του “Max and Paint”, το οποίο θα προβάλλεται στον προτζέκτορα με τη βοήθεια του υπολογιστή. Σηκώνονται τα παιδιά και τα αφήνουμε να δοκιμάζουν και να πειραματίζονται δημιουργώντας διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς. Ο ρόλος της παιδαγωγού είναι τα αφήσει να πειραματιστούν μόνα τους αλλά και να τα παροτρύνει να δοκιμάσουν και πιο περίεργους και πολύπλοκους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, μπορεί να τους ρωτήσει: “Τι χρώμα πιστεύετε ότι θα προκύψει αν ανακατέψουμε το κόκκινο με το μαύρο και το μπλε;”

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Παραμύθι: «Δε θέλω να κάνω μπάνιο!» (Project) | Νηπιανθάκια

"Το Ποταμάκι": Παιγνιώδης Εκμάθηση Τραγουδιού | Νηπιανθάκια