Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραμύθι: "Το Μαγικό Σεντούκι με τα Γράμματα του Άϊ-Βασίλη" της Ανθής Ψωμά | Νηπιανθάκια

"Το Μαγικό Σεντούκι με τα Γράμματα του Άϊ-Βασίλη"

Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι 

Της Ανθής Ψωμά


Με θέμα τα Χριστούγεννα, δείτε παρακάτω μια κατασκευή που συνδυάζεται με το παρακάτω παραμύθι. 

Μπορείτε να δημιουργήσετε κι εσείς το δικό σας παραμύθι, επιλέγοντας διάφορες φιγούρες ή μικρά αντικείμενα και τοποθετώντας τα μέσα σε ένα βάζο, ώστε να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα. 
Έπειτα με λίγη φαντασία, προσπαθήστε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστορία, όπως θα δείτε παρακάτω!


ΥΛΙΚΑ

1 γυάλα διαφανή στην οποία έχουν τοποθετηθεί φιγούρες για να δημιουργηθεί η εικόνα/σκηνικό του παραμυθιού.
1 φωτάκι, που θα τοποθετηθεί στο καπάκι της γυάλας.


ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

      Μαζευτήκαμε με τα παιδιά στην παρεούλα, ετοιμάσαμε τα υλικά και κλείσαμε τα φώτα για να δημιουργήσουμε μια ζεστή ατμόσφαιρα. 
      Κατά την αφήγηση του παραμυθιού, τα παιδιά έβλεπαν τη φωτιζόμενη γυάλα με τις φιγούρες.


Το παραμύθι:

"Το Μαγικό Σεντούκι με τα Γράμματα του Άϊ-Βασίλη"


      “Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα μικρό κορίτσι που το έλεγαν Ελβίρα. Πλησίαζε η παραμονή Πρωτοχρονιάς κι έτσι η Ελβίρα πήρε ένα χαρτί και ένα μολύβι και έγραψε ένα γράμμα για τον Άγιο Βασίλη. Στο γράμμα αυτό του ζητούσε να της φέρει ένα μεγάλο κάστρο. Επειδή φοβόταν όμως ότι δεν θα προλάβαινε ο Άγιος Βασίλης να της φέρει το δώρο της, καθώς θα είχε πολλή δουλειά αυτές τις μέρες, σκέφτηκε να πάει στο σπίτι του στο χωριό του και να κλέψει τα γράμματα που τα φυλούσε σε ένα σεντούκι. 
      Πήγε λοιπόν στο σπίτι του Άγιου Βασίλη, έκλεψε όλα τα γράμματα και άφησε μόνο το δικό της. Ο Άγιος Βασίλης εκείνην την ώρα κοιμόταν τόσο βαριά, που δεν κατάλαβε τίποτα. Η Ελβίρα άρχισε να τρέχει κρατώντας στα χέρια της το σεντούκι με τα γράμματα, όμως καθώς βγήκε από την πόρτα του σπιτιού, ο Άγιος Βασίλης ξύπνησε από το τρίξιμο της πόρτας. Τότε είδε ότι όλα τα γράμματα έλειπαν και ότι υπήρχε μόνο ένα! Κι αυτό φυσικά ήταν της Ελβίρας. Κάλεσε λοιπόν γρήγορα τους τρεις ταράνδους του και πέταξε ψηλά στον ουρανό με το έλκυθρό του ακολουθώντας τις πατημασιές που είχε αφήσει η Ελβίρα στο χιόνι.
      Όταν την βρήκε προσγειώθηκε ομαλά και την πλησίασε. “Άγιε μου Βασίλη, εγώ...”, είπε η Ελβίρα αλλά την διέκοψε ο Άγιος Βασίλης και της είπε “Δε χρειάζεται να μου πεις κάτι... Ξέρω γιατί έκλεψες τα γράμματα. Δε χρειάζεται να ανησυχείς όμως! Όσες δουλειές κι αν έχω, πάντα φέρνω σε όλα τα παιδιά ό,τι μου ζητάνε!”. “Συγγνώμη, ορίστε τα γράμματά σου”, είπε η Ελβίρα και ο Άγιος Βασίλης της απάντησε: “Χοχοχο! Μη μου ζητάς συγγνώμη. Δε χρειάζεται να διαβάσω τα γράμματα, ξέρω για όλα τα παιδιά τι μου ζήτησαν. Τα γράμματα αυτά τα κρατάω σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη κι όταν τα παιδιά με ξεχνούν, τους τα στέλνω πίσω για να θυμούνται ότι υπάρχω στις καρδιές τους”.
      Εκείνη την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, η Ελβίρα πήρε το δώρο της από τον Άγιο Βασίλη και ήταν πολύ χαρούμενη. Αλλά πιο πολύ χάρηκε γιατί ο Άγιος Βασίλης πρόλαβε να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά. Κι έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα”.


Υπογραφή κειμένου: Ψωμά Ανθή 






ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Παραμύθι: «Δε θέλω να κάνω μπάνιο!» (Project) | Νηπιανθάκια

"Το Ποταμάκι": Παιγνιώδης Εκμάθηση Τραγουδιού | Νηπιανθάκια