Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

"ΦΕΡΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!"

Σενάριο Κουκλοθεάτρου 
της Ανθής Ψωμά


Διαβάστε παρακάτω το σενάριο!

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ


  • ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Άνοιξη
  • ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Καλές τέχνες (Κουκλοθέατρο)
  • ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Να έρθουν σε επαφή με την τεχνική του κουκλοθεάτρου
  • ΥΛΙΚΑ: Κούκλες κουκλοθεάτρου, σκηνικό κουκλοθεάτρου



ΣΕΝΑΡΙΟ

Τίτλος έργου:
“Φέρτε την άνοιξη στην πόλη!”


Ρόλοι:
1. Ο Βάτραχος, ο Ρούλης - βατραχούλης,
2. Η Μέλισσα, η Λίνα και
3. Το Κορίτσι, η Άνθια (που λατρεύει την άνοιξη και τα λουλούδια)



ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

      Ο βάτραχος μένει στην πόλη και καλεί την φίλη του τη μέλισσα λέγοντάς της ότι είναι πολύ όμορφη η ζωή στην πόλη και ότι πρέπει οπωσδήποτε να έρθει να την επισκεφθεί. Ο βάτραχος δεν ακούει και πολύ καλά μερικές φορές και έχει πλάκα, γιατί καταλαβαίνει άλλα πράγματα και τα παιδιά προσπαθούν να φωνάξουν τη σωστή λέξη για να τον βοηθήσουν να ακούσει! 

       Στο μεταξύ η μέλισσα με το που καταφτάνει στην πόλη αρχίζει και απελπίζεται, καθώς παντού γύρω της βλέπει κτίρια, αμάξια και πουθενά λουλούδια, ενώ αρχίζει να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά λόγω των καυσαερίων. Ο βάτραχος ξαφνικά πεινάει και ζητάει από τη μέλισσα να του φτιάξει λίγο μέλι για να το αλείψει πάνω στο ψωμάκι του για πρωινό, γιατί δεν πρόλαβε να φάει, όμως εκείνη του εξηγεί ότι χωρίς λουλούδια δεν μπορεί να φτιάξει το μέλι. 

      Τότε ο βάτραχος θυμάται ένα κορίτσι, την Άνθια, που αγαπάει πολύ τα λουλούδια και ότι η αγαπημένη της εποχή είναι η άνοιξη! Το σπίτι της είναι το μοναδικό σε όλη την πόλη που έχει τόσο μεγάλο και ανθισμένο κήπο. Η μέλισσα ενθουσιάζεται με την ιδέα και ο βάτραχος πηγαίνει να της την φέρει για να γνωριστούν. 

        Η μέλισσα και το κορίτσι γνωρίζονται, και το κορίτσι της χαρίζει ένα όμορφο κατακόκκινο τριαντάφυλλο, που άνθισε τώρα με τον ερχομό της άνοιξης, μαζί με τη ρίζα του για να το φυτέψει στο χώμα, και έτσι με τη γύρη αυτού του λουλουδιού να φτιάξει και το μέλι που της ζήτησε ο βάτραχος. 

   Το κορίτσι αποχαιρετάει χαρούμενη την μέλισσα και τα παιδιά, καθώς η Άνθια πρέπει να πάει στο σχολείο, ενώ στη συνέχεια η μέλισσα και ο βάτραχος απολαμβάνουν το μέλι. Ο βάτραχος ζητάει από τη μέλισσα να μετακομίσει στην πόλη, κι εκείνη, αν και στην αρχή διστάζει, τελικά δέχεται με τον όρο όμως να αναλάβουν να φυτέψουν πολλά δέντρα και λουλούδια σε ολόκληρη την πόλη! Ο βάτραχος συμφωνεί με την ιδέα και οι δυο τους αποχαιρετούν τα παιδιά για να πιάσουν γρήγορα δουλειά, φυτεύοντας για αρχή τη ρίζα από το κόκκινο τριαντάφυλλο!




Σκηνή Α’

Σκηνικό: Το σκηνικό είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης την εποχή της άνοιξης και υπάρχουν γύρω κτίρια, δρόμοι και αυτοκίνητα. Εδώ στην αρχή μιλάει ο βάτραχος, συστήνει τη φίλη του τη μέλισσα και συνομιλούν.

- Βάτραχος: Καλημέρα, παιδιά! Πώς είστε; Εγώ είμαι ο Ρούλης, ο βατραχούλης! Αχ, τι ωραία που είναι εδώ στην πόλη! Αυτοί οι άνθρωποι φτιάχνουν κάτι εντυπωσιακά κτίρια με μεγάλα μπαλκόνια και πισίνες, οδηγούν κάτι αυτοκίνητα... Αλλά έχει λίγη φασαρία... Τις προάλλες κουφάθηκα από μια κόρνα αυτοκινήτου και δεν ακούω πολύ καλά... Μου έλειψε όμως και η ζωή στη φύση, γι' αυτό σήμερα μαζί μου έφερα και μια φίλη μου, τη μέλισσα, την Λίνα. Μισό λεπτό να την φωνάξω... Λίνα, έλα!

- Μέλισσα: Αχ, βάτραχέ μου, πόσο μου έλειψες! Από την άλλη όμως δεν καταλαβαίνω γιατί ήθελες να έρθω εδώ! Παντού βλέπω κάτι ψηλά και άχαρα κτίρια, αυτοκίνητα που βγάζουν καυσαέριο και συνέχεια κορνάρουν και μέχρι τώρα δεν έχω δει ούτε δέντρο ούτε λουλούδι!

- Βάτραχος: Τραγούδι;

- Μέλισσα: Όχι τραγούδι... Λουλούδι λέω! Δεν μ' άκουσες καλά!

- Βάτραχος: Α, τώρα που είπες λουλούδι και είναι και άνοιξη, δε μου φτιάχνεις λίγο μελάκι που πεθύμησα για να το αλείψω στο ψωμάκι μου; Δεν έφαγα και πρωινό και πεινάω πολύ...

- Μέλισσα: Θα σου έφτιαχνα, αλλά δεν βλέπω κανένα λουλούδι στην πόλη... Πού να βρω γύρη;

- Βάτραχος: Αμάν συμφορά...! Α, περίμενε, έχω μια ιδέα! Υπάρχει κάποια που μπορεί να μας βοηθήσει! Η Άνθια είναι η μοναδική σε όλη την πόλη που έχει έναν τόσο μεγάλο και όμορφο ανθισμένο κήπο που μοιάζει με παράδεισο! Πάω να σου την φέρω και να τα πείτε οι δυο σας!

- Μέλισσα: Αχ, ευτυχώς! Σε ευχαριστώ πολύ!


Σκηνή Β’

Σκηνικό: Το σκηνικό παραμένει το ίδιο. Φεύγει όμως ο βάτραχος από τη σκηνή και εμφανίζεται το κορίτσι, η Άνθια, που λατρεύει πολύ την άνοιξη και τα λουλούδια. Συνομιλούν η Άνθια, και η μέλισσα.

- Μέλισσα: Αχ, πόσο χαίρομαι που σε γνωρίζω!

- Κορίτσι: Χαχα! Κι εγώ χαίρομαι πολύ! Λοιπόν, ο βάτραχος μου είπε ότι θες γύρη για να φτιάξεις μέλι, γι’ αυτό κι εγώ σου έφερα αυτό το κόκκινο τριαντάφυλλο μαζί με τη ρίζα του για να το φυτέψεις στο χώμα!

- Μέλισσα: Αχ, σε ευχαριστώ πολύ, Άνθια!

- Κορίτσι: Δεν κάνει τίποτα... Ωχ! Η ώρα όμως πέρασε. Θα αργήσω να φτάσω στο σχολείο! Χάρηκα πολύ! Θα τα ξαναπούμε σύντομα! Γεια σας, παιδιά!

- Μέλισσα: Αντίο!


Σκηνή Γ’

Σκηνικό: Το σκηνικό παραμένει το ίδιο. Εδώ είναι η μέλισσα και εμφανίζεται ο βάτραχος. Απολαμβάνουν το ψωμί με το μέλι και εν τω μεταξύ ο βάτραχος της ζητάει να μετακομίσει στην πόλη κι εκείνη, αν και αρχικά διστάζει, τελικά συμφωνεί με τον όρο όμως να φυτέψουν παντού στην πόλη δέντρα και λουλούδια!

- Βάτραχος: Εντάξει; Τα είπατε;

- Μέλισσα: Ναι, ναι! Περίμενε να σου φτιάξω το μελάκι που μου ζήτησες από τη γύρη αυτού του τριαντάφυλλου... (Μυρίζει...) Έτοιμο! Για δοκίμασε να μου πεις αν σου αρέσει!

- Βάτραχος: Χμμ, πολύ νόστιμο! Λοιπόν, τι θα έλεγες να μετακομίσεις εδώ στην πόλη;

- Μέλισσα: Μπα, δε νομίζω... Τι να κάνω σε ένα μέρος που δεν έχει καθόλου δέντρα και λουλούδια;

- Βάτραχος: Μα κάνουμε τόσο καλή παρέα!

- Μέλισσα: Ναι, όντως! Χμμ... (σκεπτική) Θα μετακομίσω, μόνο αν μου υποσχεθείς ότι θα με βοηθήσεις να φέρουμε την άνοιξη στην πόλη, φυτεύοντας παντού δέντρα και λουλούδια.

- Βάτραχος: Εννοείται πως δέχομαι! Ας ξεκινήσουμε φυτεύοντας αυτή τη ρίζα του κόκκινου τριαντάφυλλου!

- Μέλισσα: Πολύ καλή ιδέα! Πάμε λοιπόν να πιάσουμε δουλειά! Γεια σας, παιδιά!

- Βάτραχος: Γεια!

Τέλος

Υπογραφή κειμένου: Ανθή Ψωμά

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Πάσχα: Λαγός και Πουλάκι για το Κουκλοθέατρο | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Κατασκευή Ελέφαντα | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια