Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Γυμναστική: Παιδιά και Γονείς" της Ανθής Ψωμά | Νηπιανθάκια

"Γυμναστική: Παιδιά και Γονείς"

Της ΑΝΘΗΣ ΨΩΜΑ




       Είναι σημαντικό τα παιδιά να συνηθίσουν από μικρή ηλικία σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι ασκήσεις των παιδιών θα γίνονται με το σωματικό τους βάρος (bodyweight exercises), ενώ μπορούμε να τις εμπλουτίσουμε χρησιμοποιώντας λάστιχα και μπάλες (σε μέγεθος ανάλογο της σωματικής τους ανάπτυξης).


       Ακόμα κι αν ο γονιός δε βρίσκει το χρόνο για να γυμναστεί, είτε επειδή δεν έχει χρόνο λόγω του παιδιού, είτε επειδή δεν έχει κάποιον να του το κρατήσει για λίγη ώρα, μπορεί να δημιουργήσει τον χρόνο κάνοντας γυμναστική μαζί με το παιδί του με την υποστήριξη κάποιου γυμναστή - personal trainer! Η συνδυαστική γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα, αλλά και μέσω αυτής αφιερώνεται ποιοτικός χρόνος και ενισχύεται το δέσιμο μεταξύ των παιδιών και των γονέων.


       Τα παιδιά εκείνην την ώρα παίζουν και αυτό είναι κάτι που τα διασκεδάζει πολύ, ενώ ο γονέας γυμνάζεται σηκώνοντας το βάρος του παιδιού με τη σωστή τεχνική όμως που θα του δείξει ο γυμναστής, ώστε να μην τραυματιστεί. Το να μάθει ο γονιός να σηκώνει βάρη (και το βάρος του παιδιού του) με τεχνικό τρόπο, αποτελεί μια πολύ λειτουργική κίνηση για την καθημερινότητά του, ενώ παράλληλα γυμνάζεται ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε άλλη περίπτωση που ο γονιός δεν γνωρίζει πώς να σηκώσει το βάρος του παιδιού του, μπορεί να αποκτήσει προβλήματα και τραυματισμούς.

    Είναι σημαντικό η γυμναστική στα παιδιά να περαστεί ως "παιχνίδι". Ασκήσεις που γνωρίζουμε ότι είναι ωφέλιμες για το σώμα και τη λειτουργικότητά του, μπορούμε να τις σκεφτούμε πιο δημιουργικά ώστε να μοιάζουν ότι μιμούνται κάτι ή κάποιον. Πολύ διαδεδομένη είναι η γυμναστική με το "animal movement", κατά την οποία τα παιδιά μιμούνται τα ζώα και εκτελούν λειτουργικές κινήσεις. Η γυμναστική δηλαδή στα παιδιά μπορεί να γίνει έχοντας τη μορφή της δημιουργικής παντομίμας. Πολλές φορές μάλιστα τη συνοδεύουμε κι από ένα φανταστικό σενάριο ή συνθήκη, προκειμένου να αφυπνίσουμε τη φαντασία τους και να εκφραστούν δημιουργικά μέσω της κίνησης με το σώμα τους. Για μικρότερες ηλικίες ιδανική είναι η μουσικοκινητική μέθοδος.


     Τα οφέλη της κίνησης στα παιδιά είναι αμέτρητα. Μέσω της κίνησης αποκτούν αυτοπεποίθηση, γνωρίζουν το σώμα τους, γνωρίζουν τους άλλους, αποδέχονται την κίνηση των άλλων, αναπτύσσεται η δημιουργικότητά τους, αναπτύσσεται η αδρή και η λεπτή κινητικότητά τους. Αν συνδυαστεί και με τη μουσική κατανοούν την έννοια του ρυθμού, της διάρκειας και της αντίδρασης σε ερεθίσματα, μειώνεται το άγχος και το στρες, διασκεδάζουν και νιώθουν χαρούμενα, παίζουν και φυσικά γυμνάζονται! Επίσης αν θέλουμε να τους μάθουμε κάτι, μέσω της κίνησης η μάθηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική!


     Η δική μου πρόταση ως Παιδαγωγός και ως Γυμνάστρια-Personal Trainer είναι να γυμναστούν παιδιά και γονείς μαζί ξυπόλυτοι στη φύση, όπου εκεί ξυπνούν ακόμα περισσότερο και οι αισθητηριακές τους δεξιότητες. Το μυαλό γεμίζει με θετικές σκέψεις και η καρδιά με θετικά συναισθήματα. 

    ...Και να θυμάστε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με γονείς που γυμνάζονται και έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, θα ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής και ως ενήλικοι.


Υπογραφή κειμένου: Ανθή Ψωμά 

(Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, Personal Trainer & Kids Fitness Instructor)



Διαβάστε επίσης:

















ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Πάσχα: Λαγός και Πουλάκι για το Κουκλοθέατρο | Νηπιανθάκια

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

"Το Ποταμάκι": Παιγνιώδης Εκμάθηση Τραγουδιού | Νηπιανθάκια

Πείραμα: "Ντετέκτιβς Χρωμάτων" | Νηπιανθάκια