Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Θεατρικό Παιχνίδι": 5 Δραστηριότητες για Παιδιά | Νηπιανθάκια

Θεατρικό Παιχνίδι: 

5 Δραστηριότητες για Παιδιά

Διαβάστε παρακάτω μερικές προτάσεις δραστηριοτήτων για το θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά!

1η Δραστηριότητα

Διαφήμιση Προϊόντος και Δημιουργία Σλόγκαν

     Τα παιδιά σηκώνονται ένα-ένα κρατώντας στα χέρια τους ένα αντικείμενο της τάξης, το οποίο είτε το διαλέγουν μόνα τους, είτε τους το δίνει τυχαία ο εμψυχωτής. Στη συνέχεια προσπαθούν να πείσουν τον "κόσμο" - δηλαδή τα υπόλοιπα παιδιά- να το αγοράσει, προτάσσοντας τα πλεονεκτήματα του προϊόντος τους και επιχειρηματολογώντας γιατί θα πρέπει να το έχουν! Το παιχνίδι αυτό αποτελεί παιχνίδι φαντασίας, οπότε μπορούν να μετατρέψουν το αντικείμενο που κρατούν σε ό,τι αντικείμενο θέλουν και να παρουσιάσουν ό,τι χρήση επίσης θέλουν.

Extra - Επέκταση Δραστηριότητας

      Οργανώνουμε μια διαφημιστική καμπάνια. Ζωγραφίζουμε είτε ατομικά είτε σε ομάδες το προϊόν μας και γράφουμε ένα σλόγκαν, ώστε με τη διαφημιστική μας αφίσα να προσελκύσουμε το κοινό να το "αγοράσει". Στο τέλος παρουσιάζουμε στην τάξη το τελικό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!


2η Δραστηριότητα

Χρησιμοποίησέ το Αλλιώς!

     Σηκώνεται πρώτα ο εμψυχωτής κρατώντας στα χέρια του 1 αντικείμενο της τάξης και δείχνει μια υποθετική ή φανταστική χρήση αυτού του αντικειμένου. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όλοι οι παίκτες παραμένουν σιωπηλοί. Μπορούμε επίσης στη μέση να έχουμε ένα κουδουνάκι, ώστε κάθε φορά που κάποιο άλλο παιδί έχει σκεφτεί μια άλλη φανταστική χρήση για το αντικείμενο, να το πατάει και να σηκώνεται για να κάνει την επίδειξη. Όταν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις σχετικές φανταστικές χρήσεις, κάποιο παιδί "φέρνει" στο παιχνίδι ένα νέο αντικείμενο και κάνει μια σχετική επίδειξη του πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται το παιχνίδι.


3η Δραστηριότητα

Αναζητώντας την Έξοδο Κινδύνου

     Υποθέτουμε ότι υπάρχει ένα φανταστικό κάστρο με διάφορα δωμάτια που κρύβουν διάφορους κινδύνους, όπως λιοντάρια, ακτίνες λέιζερ, κόλλα κλπ. και τα παιδιά καλούνται να κινούνται με ανάλογο τρόπο, προκειμένου να αποφεύγουν τις δυσκολίες. Κάθε φορά τα παιδιά κινούνται σε 1 φανταστικό δωμάτιο, μέχρι ο εμψυχωτής να χτυπήσει παλαμάκια και να δώσει μια νέα εντολή- δηλαδή για αλλαγή δωματίου και, συνεπώς, αλλαγής κίνησης.


4η Δραστηριότητα

Τα Κουρδιστά Παιχνίδια

     Τα παιδιά μετατρέπονται σε κουρδιστά παιχνίδια, επιλέγουν μία θέση στο χώρο, που θα δηλώνει τη θέση τους στο ράφι του καταστήματος, και διαλέγουν μία πόζα. Σε κάθε γύρο μπορούμε να ορίζουμε ότι είναι και διαφορετικά παιχνίδια, όπως πχ. ρομπότ, κάποιο ζωάκι, στρατιωτάκια, κλπ. Όταν το βράδυ ο καταστηματάρχης-εμψυχωτής κλείνει το κατάστημά του, τα παιχνίδια αυτά ζωντανεύουν. Όταν ο εμψυχωτής χτυπάει το τύμπανο με γρήγορο ρυθμό, τότε τα παιχνίδια αρχίζουν και κινούνται ζωηρά στο χώρο. Όταν όμως χτυπάει το τύμπανο με αργό ρυθμό, τότε αυτό σημαίνει ότι τα παιχνίδια-παιδιά αρχίζουν να ξεκουρδίζονται και ότι δεν τους μένει πολλή ενέργεια, οπότε θα πρέπει να κινούνται στον χώρο πιο αργά. Τέλος, όταν θα υπάρχει παύση του τύμπανου, θα πρέπει να γυρίσουν αμέσως στις αρχικές τους θέσεις και πόζες, ώστε να μην καταλάβει τίποτα ο καταστηματάρχης, και να κουρδιστούν ξανά.


5η Δραστηριότητα

Συναρμολογώντας ένα Ρομπότ

    Τα παιδιά-ρομπότ βρίσκονται ξαπλωμένα με κλειστά μάτια. Ο εμψυχωτής-κατασκευαστής προσπαθεί να τα συναρμολογήσει και να ελέγξει τη συνδεσιμότητα των καλωδίων των ρομπότ, δίνοντάς τους αρχικά την εντολή να κουνήσουν ένα μέλος του σώματος (πχ. μόνο το δεξί χέρι) και έπειτα να κάνουν συνδυαστικές κινήσεις (πχ. στρίψιμο κεφαλιού-δεξί γόνατο), ώσπου να είναι σε θέση να κινούν όλα τα μέρη του σώματός τους ταυτόχρονα.

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Παραμύθι: «Δε θέλω να κάνω μπάνιο!» (Project) | Νηπιανθάκια

"Το Ποταμάκι": Παιγνιώδης Εκμάθηση Τραγουδιού | Νηπιανθάκια